İZMİR HİSTEREKTOMİ

Histerektomi nedir?

Histerektomi uterusun cerrahi olarak çıkarılması, adetin sonlandırılması ve gebe kalma yeteneğidir. Böyle bir ameliyatın nedenleri anormal kanama, uterus prolapsusu veya kanseri içerebilir.
Histerektomi uterusun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Adet ve hamile kalma yeteneği sona erer. Ameliyat nedenine bağlı olarak, bir histerektomi ayrıca yumurtalıklar ve / veya fallop tüpleri gibi diğer organ ve dokuların çıkarılmasını da içerebilir.

Bir suprakervikal histerektomi, rahim ağzını geride bırakarak uterusun üst kısmının çıkarılmasıdır.
Total histerektomi uterus ve rahim ağzının çıkarılmasıdır.
Bilateral salpingo-oforektomili total histerektomi uterus, serviks, fallop tüpleri (salpingo) ve yumurtalıkların (oophor) çıkarılmasıdır. Eğer menopoz yaşamamışsanız, yumurtalıkları çıkarmak genellikle başlayacaktır çünkü vücudunuz artık östrojen üretemez.
Bilateral salpenofoforektomili radikal histerektomi, uterus, serviks, fallop tüpleri, yumurtalıklar, vajinanın üst kısmı ve bazı dokuların ve lenf bezlerinin çıkarılmasıdır. Rahim ağzı veya rahim kanserini tedavi etmek için radikal bir histerektomi yapılabilir.

Histerektomi öncesi pelvik organlar

Üst resim: Histerektomi öncesi pelvik organlar

Alt görüntü: Histerektomi sonrası pelvik organlar

Histerektomi neden yapılır?

Tedavi etmek için bir histerektomi yapılabilir:

  1. Diğer tedavi yöntemleri ile kontrol edilmeyen anormal vajinal kanama
  2. Şiddetli endometriozis (uterus dışında büyüyen uterus dokusu)
  3. Leiomyomlar veya uterus fibroidleri (kanserli tümörler değil) büyüklüğü artmış, ağrılı veya kanamaya neden olan
  4. Uterusa bağlı artmış pelvik ağrı , ancak diğer tedavi ile kontrol edilmeyen
  5. Bağırsak hareketlerinde idrar kaçırma veya zorluğa neden olabilen uterus prolapsusu (zayıflamış destek kasları nedeniyle vajinal kanala “düşen” uterus)
  6. Rahim ağzı veya rahim kanseri veya kanserin önlenmesi için kansere neden olabilecek anormallikler

Histerektomiye alternatif var mı?

Evet. Bir histerektomi uterusu etkileyen problemleri tedavi etmenin sadece bir yoludur. Bununla birlikte, belirli koşullar için histerektomi en iyi seçenek olabilir. Özel durumunuzu tedavi etmek için hangi alternatiflerin mevcut olduğunu görüşmesi için lütfen sağlık uzmanınızdan isteyin .

Histerektomi uterusun (rahim) cerrahi olarak çıkarılması anlamına gelir ve en yaygın operasyonlardan biridir. Kadınların beşte biri rahmini 55 yaşına kadar çıkardı. Bazıları için, özellikle ağır dönemlerden muzdarip olanlar, histerektomiye sahip olmak hoş bir rahatlama olarak geliyor. Diğerleri için, operasyona ihtiyaç duyduklarını söylemek büyük bir şoktur.

Histerektomiye sahip olma nedenleri
Rahim temizliğinin gerekli olmasının birçok farklı nedeni olabilir.

Bunlar şunları içerir:

  • Tıbbi tedavilerle iyileşmeyen ağrılı, ağır veya sık dönemler
  • Fibroidler – Rahimde yetişen anormal kas şişmeleri, ağrılı, ağır dönemlere veya diğer pelvik organlarda baskıya neden olabilir
  • Uterusun düşmesinden kaynaklanan prolapsal bir rahim.
  • Endometriozis, rahimdeki doku parçalarının yanlış yere takılıp büyüyerek ağrıya neden olduğu bir durumdur.
  • Adenomiyoz – endometriozis ile aynı problem, ancak rahim kasını etkileyen
  • Ciddi, tekrarlayan veya tedavi edilemeyen pelvik enfeksiyon
  • Vajina, rahim ağzı, rahim, fallop tüpleri veya yumurtalıkları kanseri
  • Çok nadir olarak histerektomi, doğum sırasında kanama kontrol edilemeyecek gibi acil bir prosedür olarak gerçekleştirilir. Genellikle olsa operasyon planlanır.

Histerektomi çeşitleri

Birkaç farklı işlem türü vardır. Rahmin hem vücudu hem de boynunun alındığı total abdominal histerektomi en sık görülenidir. Subtotal histerektomi rahim boynunu veya rahim ağzını değil rahim gövdesini çıkarır. Kanser vakalarında, genişletilmiş veya radikal bir histerektomi yapılabilir. Bu, rahim, tüpler ve yumurtalıkların ve vajinanın üst kısmının çıkarılmasını içerir. Bir vajinal histerektomi, histerektominin abdominal bir insizyon yerine vajinadan yapıldığı yerdir. Rahim prolifeladığında, genellikle karın izi bırakmayan bir vajinal histerektomi yoluyla vajinadan çıkarılır. Bazı cerrahlar prolapsuz olmasa bile vajinal histerektomi yapmayı tercih ederler.

Yumurtalıklar çıkarılırsa, bir kadın artık kadın cinsiyet hormonunu üretmez ve özellikle 50 yaşın altındaki kadınlar için Hormon Replasman Tedavisi (HRT) düşünülmelidir.

Histerektomi Etkileri

Ameliyattan sonra artık döneminiz olmayacak veya hamile kalmayacaksınız.
Menopoz semptomları, yumurtalıklar çıkarılmadıkça, daha sonraya kadar ortaya çıkmayabilir. Normalde yaklaşık 50 yaşında ortaya çıkan menopoz, bir histerektomi sonrası biraz daha erken gelebilir.

Ameliyattan önce arkadaşlar, şişmanlayabileceğiniz, yüzünüze saç dökebileceğiniz, depresyona girebileceğiniz ve yeniden sevişmeyi zorlaştıracağınız konusunda uyarıyor olabilir.

Histerektomi ile ilgili bu yaygın efsaneler sadece doğru değildir. Bununla birlikte, kadınlar bazen rahimleri alındığında büyük bir kayıp hissi hissederler.

Histerektominin neden gerekli olduğunun doğru bir şekilde anlaşılması yardımcı olabilir.

Endometrial ablasyon veya Mirena bobini gibi histerektominin alternatiflerini sormaktan çekinmeyin ve gerçekten gerekli olduğundan emin olana kadar operasyonu kabul etmeyin.

Ameliyattan sonra nasıl hissedeceğim?

Ameliyattan sonra sıvılar veya bazen kan için intravenöz damla olabilir. Ayrıca idrar tahliye etmek için bir kateteriniz de olabilir.

Operasyonunuz abdominal bir insizyonla gerçekleştirilirse, yara kliplerle veya dikişlerle birlikte tutulur. Vajinal histerektomide kullanılan iç dikişler doğal olarak çözülür. Yara bir hafta kadar iyileşecek, ancak iç cerrahi daha uzun sürecek. Bu nedenle iyileşme süresi on iki hafta alabilir.

RSS
Facebook
YouTube
Instagram
X